Dörr & Portbolaget del i prisbelönt byggnadsvårdsprojekt

 

I Malmö på Södra Förstadsgatan 63, ligger ett bostadshusm som byggdes 1902 med en från början rikt orrnamenterad fasad i jugendstil. Under årens lopp förändrades och byggdes fastigheten om i flera etapper, så att dess ursprungliga charm till slut var helt försvunnen.

 

När ett projekt för renovering av fastigheten initierade och genomfördes, ägdes fastigheten av Hylenska gården AB, där Anders Bengtsson är ansvarig. Anders har ett genuint intresse för byggnadsvård, så det var med stor entusiasm han tog tag i projektet. Hela fastigheten skulle renoveras både invändigt och utvändigt. Huset skulle därmed återfå sitt ursprungliga utseende.

 

Huset har fått genomgå en genomgrpande invändig förnyelse samtidigt som bakgårdens byggnader omvandlats till nya bostäder. Fasaden har återfått sitt ursprungliga utseende. Det är här som Dörr & Portbolaget kommer in i bilden. Anders berättar, att det enligt hans erfarenhet, bara finns ett företag, som klarar av att nytillverka och kopiera ekpartier och portar till riktigt gamla hus. 

- På Dörr & Portbolaget finns ett gediget hantverkskunnande, som jag verkligen hoppas de förvaltar för framtiden, tycker Anders. Så därför var det inte underligt att Dörr & Portbolaget fick uppdraget att nyproducera portar och ekpartier till entréplanet.

 

Som tur var fanns de gamla ritningarna från 1902 kvar.

- Det är ju perfekt med gamla ritningar, men med någorlunda bra foton hade vi säkert kommit fram till en vettig lösning också, menar frans Svensson, som var ansvarig för projektet på Dörr & Portbolaget. 

 

Den nyrenoverade fastigheten tilldelades Malmö stads stadsbyggnadspris i klassen bostäder 2011, något som både Anders Bengtsson på Hylenska Gården och Frans Svensson på Dörr & Portbolaget är stolta för.

Anders Bengtsson, 
Hyllenska Gården, har 
intresse för byggnadsvård